TK-appen
Jag har lagt ner många timmar i mitt liv på att kontakta arrangörer angående olika evenemangs tillgänglighet. Kommer jag ens in på stället? Det är en av många frågor som jag måste få svar på. Nu finns TK-appen, som jag hoppas framöver kommer vara en naturlig del i kulturens olika evenemang. Både för arrangörer och privatpersoner.
Lars-Göran Wadén, en av idéskaparna, svarar här på frågor om appen.
- Vad är TK-appen?
TK-appen står för Tillgänglig Kultur. Det är ett digitalt verktyg för arrangörer att berätta för sina besökare hur tillgängligt arrangemanget är för personer med olika behov. Den som arrangerar en konsert, en teaterföreställning, ett författarsamtal eller annan kultur skapar sitt event i en evenemangskalender. För att sprida information om arrangemanget och sälja biljetter kan exempelvis ett event skapas på Facebook. I Gävle, där jag bor, används ofta Visit Gävle. Runt om i landet finns det massor av evenemangskalendrar. För att berätta om arrangemangets tillgänglighet skapas enkelt ett tillgänglighetsblad i TK-appen. Sedan kopplas arrangemanget i evenemangskalendern och tillgänglighetsbladet lätt ihop via en länk.
- Vad innehåller appen för information?
Ett exempel är att en pensionär med rullator eller en barnfamilj med barnvagn får information om arrangemanget passar dem, utifrån deras behov. Några andra exempel är att en person med astma kan ta reda på om teaterföreställningens scen kommer att fyllas med rök, en person med epilepsi kan se om det förekommer starkt blinkande lampor på en konsert, en person med kognitiv nedsättning får veta om programbladet finns i alternativa format, en person med synnedsättning får veta om där finns ledstråk och personen med hörselnedsättning får veta om arrangemanget har hörselslinga.
- Vem kom på idéen?
Jag och Johan Seige kom på idéen när vi, för några år sedan, var ute på turné i ett annat projekt. Vi hade skapat en teaterföreställning och en assistent bad då om hjälp att förbereda sin brukare på vad som skulle hända i föreställningen. När kommer en hög explosion? Förekommer det rök? När i pjäsen kommer någon av skådespelarna göra ett oannonserat högt ljud? Assistentens brukare fick en mycket bättre teaterupplevelse där brukaren var lite förberedd innan på vad som skulle hända. Vi kom då på att det idag finns tillgänglighetsdatabaser som berättar hur inomhus- och utomhusmiljön är, men det saknas information om tillgänglighet kring vad som händer på scenen och i själva arrangemanget.
- Vilka står bakom appen?
TK-appen är ett Arvsfonden-projekt som ägs av studieförbundet Kulturens Bildningsverksamhet. Projektledare är jag och Johan Seige.
- Kan vem som helst använda appen?
Alla är välkomna att gå in på www.tk-appen.se och testa. Appen är gratis.
- Hur gör man om man vill lägga till evenemang?
Du går in på Facebook eller någon annan evenemangskalender och registrerar ditt evenemang där. Sedan besöker du TK-appen och enkelt skapar ett tillgänglighetsblad. Avslutningsvis kopplar man lätt tillgänglighetsbladet till evenemangskalendern med en länk.
- Vad har ni för förhoppningar om TK-appen?
Arvsfonden projektets tredje år startar nu i maj. Målsättningen är att många använder TK-appen och att den kan utvecklas ytterligare med nya funktioner. Efter projektets slut hoppas vi på en efterlevnad och fortsatt drift. Vi tror exempelvis att TK-appen kanske kan internationaliseras och kanske finns det fler användningsområdefn än att bara berätta om tillgängligheten på kulturevenemang.