Min 04 och min 08 är som natt och dag. Min 04 var som en mat och sov-klocka som liten, glad och nöjd däremellan. Ett riktigt A-barn. Min 08, hon var raka motsatsen. Hon sov aldrig och hon var i princip alltid missnöjd och rastlös. Krävde full tillsyn precis hela tiden. 

Min 04 har social fobi och ADD. Samt flera drag inom autism men har inte fått den diagnosen. Min 08 har Medelsvår IF, Autism och grav ADHD. Samt sömnstörningar och matproblematik i bagaget. Hon har assistans all vakentid. 

Jag lever idag med sambo och två bonustonåringar på halvtid. Det är svårt att få till en fungerande BRA vardag när man har så stora speciella behov inom familjen. Mitt recept har alltid varit att schemalägga såväl partid som syskontid och även egentid. Sen har det såklart varit olika svårt i olika perioder i livet. 

Vi har alltid fått anpassa oss efter 08. Åkt på semester som är lagom långt bort, som passar henne osv. När de var små var det enklare att matcha och hitta saker som båda tyckte om. Nu är de ljusår ifrån varandra på det planet, men har ändå hittat saker som båda tycker om att göra tillsammans. Det är promenader med hunden, bada i sjön, kolla på bilar/epor och cykelturer.

När jag skilde mig för 3 år sedan var min 04 mitt största stöd. När jag låg i fosterställning och grät var det hon som tog hand om sin lillasyster och fixade maten, gick ut med hunden mm. Detta trots att hon själv mådde väldigt dåligt och samtidigt hamnat i den vilsna tonåren. Vi har alltid haft ett starkt band mellan oss. 

Jag vill tro att mitt recept och mitt sätt har gjort att vi idag är så pass tighta som vi är, och har så bra kontakt. Utan stöttning från 04 skulle ingenting fungera. För hennes lillasyster har ett enormt stort behov av stöd och hjälp. Jag är så otroligt tacksam över att jag har henne. Och lillasyster skulle aldrig kunnat fått en bättre storasyster.

Men det är så otroligt viktigt att hitta tid där skuggsyskonet får sin mamma för sig själv, och får göra det just hon vill göra, utan att behöva stå tillbaka och anpassa sig. Jag vill hylla skuggsyskonen. Glöm inte bort dem i livets karusell. De kämpar också, minst lika mycket som funkisföräldrarna, och får stå tillbaka så otroligt mycket.


ST: 
Veronica sitter tillsammans
med 04 och 08 i en
flotte på Liseberg. 
Veronica har blont hår och
har en rosa tröja på sig och
gör peace-tecknet mot
kameran samtidigt som hon
ler. Hon har solglasögon på
sig. 04 sitter framför. Hon
har blont hår, endast lite
av hennes ansikte syns. 
08 sitter längst fram. Hon
ler stort in mot kameran. 
Hon har brunt hår, rosa tröja
och solglasögon på sig. 
På öronen har hon gula
hörselkåpor. 


/Veronica/