Jag saknar sällan ord till det skriftliga språket. Lika sällan saknar jag kunskapen att få orden till att bilda meningar. Det där sällan ska ju däremot dyka upp någon gång och det är i detta nu. Jag kunde ha skrivit igår kväll men orden var för många och ostrukturerade.

Det handlar om ett uttalande jag tagit del av. Ord som bildade meningar som i mina och många andras öron blev helt fel. Menade personen ifråga vad han sa? Kom han på sig efteråt att det inte alls lät bra? Jag blev först förvånad, sedan irriterad och förvånad igen. Förvåning gick över till ilska som blev till en känsla av besvikelse. Jag har haft svårt att hitta rätt ord för det jag hörde.

Var fjärde år är det OS. Det är en stor grej för många. Det visas på tv, skrivs om i tidningar och i media. Sportbarer sänder live. Paralympics, parasportens OS, är det istället väldigt tyst om. Att Paralympics är i full gång i detta nu och att det går bra för Sverige i flera idrotter är inget samtalsämne som pratas sönder. Det skrivs inte mycket om det och inga matcher visas på storbildsskärm på sportbarer. Inte ens i tv.

Uttalandet jag syftar på kom under Paralympics invigning och gjordes av den manliga kommentatorn. Jag hoppas att personen ifråga tänker över vad han sa och att han inser hur fel det var att uttala sig på det viset. Jag önskar ett agerande från SVT och ett offentligt avståndstagande från deras sida för kommentatorns ord.

"Apropå krig som vi pratat om tidigare i den här sändningen. Krig är bra för rekrytering till Paralympiska idrotter. Det skapar många funktionsnedsatta. Många i den amerikanska truppen har amputationer på olika sätt och det är inte en helt ovanlig biverkning av krig. Hemskt men rätt sant".

Att nämna krig på ett sådant sätt är fel ur alla synfallsvinklar. Vi kommer allt längre ifrån "ett samhälle för alla" med sådana uttalanden. Det förblir ständigt ett "vi" och "dem" så länge vi låter sådant bero och därför borde vi inte låta det vara. Paralympics ska inte beblandas med funkofobi. 

Vill du lyssna? Klicka här. 


Kl. 20.36

Jag har nu fått veta att kommentatorn var Aaron Andersson vilket jag inte kände till. Aaron är rullstolsanvändare efter en cancersjukdom och har tidigare deltagit i Paralympics. Men för mig blir det nästan ännu konstigare när en funkisperson uttalar sig på det viset. Det är självklart bra att överleva en sjukdom eller att överleva ett krig. Det är också bra att man kan använda sig av sina nya förutsättningar genom till exempel paraidrott. Det är möjligt att det finns någon inom Paralympics som har fått sin funktionsnedsättning som krigsoffer. Men att koppla ett pågående krig till att det framöver kommer finnas fler kandidater till paraidrotten är bara ledsamt. 

 


Hjulen snurrar, hjulen rullar...