Jag känner ofta ett behov av att vara tydlig om mina kognitiva svårigheter. Sämre minne, sämre orienteringsförmåga, sämre tidsuppfattning, sämre inlärningsförmåga. Egentligen så är det fel av mig att använda ordet jag väljer att placera framför. Sämre än vadå? Allt beror på vad man väljer att jämföra med. En person som inte är född med Ryggmärgsbråck kan också ha sämre förmåga av ovannämnda. Då handlar det helt och hållet om personens personlighet. Så, vad är egentligen personlighet och vad är kognitiva svårigheter hos mig? Det är möjligt att jag är en person som glömmer lätt, allt kanske inte tillhör Ryggmärgsbråck. Inte heller orienteringsförmågan för alla kommer vi ju vilse emellanåt. Vi glömmer alla också av tiden ibland och det är inte alltid så lätt att uppfatta hur lång tid det har gått. Vad gäller inlärning, alla har vi svårt att förstå ibland.

I mitt fall är det nog mer kognitiva svårigheter än personlighet. Däremot, vad spelar det egentligen för roll? Om man lär känna mig så lär man känna mina bättre sidor och mina sämre egenskaper. Vad egenskaperna beror på har ju däremot egentligen ingen betydelse.

Det är jag som känner ett behov av att vara tydlig med detaljer som kan komma att göra så att någonting blir fel, på grund av mig. Om jag glömmer nio av tio saker så tröttnar man eventuellt på mig men vet man orsaken till det så skapas det oftast en förståelse. Jag blir lugnare av att berätta, som att jag garderar mig mot framtida misstag. Jag behöver däremot inte gardera mig. Jag behöver inte nämna att jag kanske kommer glömma bort en del saker framöver, bara för att känna att folk måste veta att det finns en anledning till eventuella kommande missar, någonting som inte alltid går att träna bort. Många gånger märker omgivningen inte alls av det som jag upplever vara en problematik för mig. Det är jag som tror att det står i en tankebubbla ovanför huvudet på mig. Funktionsnedsättning eller personlighet, det spelar egentligen ingen roll. Lär känna mig som person, mina bra och sämre sidor. Jag kommer nog däremot fortsätta att vara öppen med mina intellektuella bekymmer. För att gardera mig. 

 
Hjulen snurrar, hjulen rullar...