Namn: Sahar Mosleh
Ålder: 43
Bor: Solna
Familj: Flickvän och barn
Arbete: Kommunikatör


ST:
Ansiktsbild på Sahar. Hon ler in 
mot kameran. På sig har hon
en vit tröja. Bakgrunden är suddig.


Vad har du för funktionsnedsättning? Vad innebär den i allmänhet och för dig?
Från samhällets normer jag är funkis och det innebär att jag använder permobil och är LSS-användare för att kunna ha en någorlunda tillgängligt vardag.

För mig innebär det att jag från födelsen skulle se till att älska livet för att kunna uppnå mina drömmar. Tidigt hajade jag att måste vara både älskare och krigare.

Är du född i Sverige? 
Nej, i Iran. 

Vad har muslimer för syn på funktionsnedsättningar och hbtq? 
Jag är muslim och jag ser min tro och uppfattning av islam som väldigt privat. Med det vill jag säga att det går att ha en individuell uppfattning utan att prata om normer i västerländsk syn.

Jag som muslim, lesbisk, funkis-kvinna tror på högre och starkare kraft som jag har fått från Allah. Det handlar om alla människors lika värde, kärleken bland oss och allt levande på vår jord. Sen är jag medveten om att olika religioner har skapat tolkningar, traditioner och regler för att skapa makt och politisera allt. Men religion för mig är mer till och med mer privat än mitt sexliv!

Vad har du fått för olika reaktioner från folk om att du är mamma med funktionsnedsättning? Likaså att du är hbtq-person?
Svaret kan bli oändligt långt men om jag säger såhär, vi har mycket jobb kvar. För att funkisrörelsen ska ta mer fart behövs olika sorts aktivister som ska stå för mänskliga rättigheter. Detta kan göras genom att delta i Pridefestivaler, fortsätta anordna tillgänglighetmarscher, stå på barrikader och vara allmänt synliga. Jag har med mig ett väldigt stort bagage som handlar om diskriminering och folkets fördomar. Men ålder och erfarenhet har visat mig att lägga energi på att hitta lösningar, istället för att nämna allt vidrigt och extremt rasistiskt som jag får höra för den jag är, ger bättre resultat. Några lösningsbara metoder alla kan använda sig av är att samla på sig kunskap. Och kärlek till sig själv. Kärlek föder kärlek och hat föder hat. Jag har gjort mitt val.

När kom du ut som hbtq-person?
När jag var 19 år.

Är du aktiv inom något politiskt parti eller förening/organisation?
Inte det senaste året. En orsak till det är att föreningslivet har ett annat klimat och agerar som myndigheter och politiska partier när de byter ordförande tex. Jag väljer att kalla mig för vardagsaktivist. Det håller mig borta från begränsningar och etiketter. 

 

Hjulen snurrar, hjulen rullar...