"Redan när jag såg dig så visste jag. Jag visste att ditt liv skulle berika oss och ge oss nya utmaningar. Dagen efter du föddes bekräftade läkaren att det jag såg va sant. Du är född med en extra kromosom. Det är en stor omställning. Jag kände en sån självklarhet över att det just är jag som ska vara din mamma."

 

Detta skrev jag när Selma endast var fyra dagar gammal. Mellan all denna självklarhet så fanns också förtvivlan, oro och undran. Vem kommer hon att bli? Hur kommer vårt liv att förändras? 

När vi fick bekräftat att Selma hade Downs syndrom åkte hennes pappa hem från neo. Han kunde inte ta det. Så i all denna bearbetning var jag själv. Jag sökte information och försökte hitta andra föräldrar att prata med. Och tro mig det fanns. När Selma föddes blev vi också en del av en enorm gemenskap med så otroligt fina människor som gått/går igenom samma resa. Och detta är jag så otroligt tacksam för. Tack för att ni fångade mig när jag föll och för att ni fanns där när saker var oklart. Selmas resa har varit lång. Vi har mötts av läkare som varit under all kritik som påstått att ”barn med Downs är från en annan planet”. Läkare som använder ordet annorlunda som något negativt. Läkare som inte ser Selma som Selma utan bara en med Downs. De som känner Selma vet vilken underbar, envis och smart liten tjej hon är. 

 

Under hösten 2021 blev Selma väldigt sjuk. Hon fick inte behålla någon mat och ingen förstod varför. Efter många vändor in till sjukhuset så hittade man ett för högt kalciumvärde. Selmas kropp kan inte göra sig av med kalcium. Detta är ett ovanligt tillstånd och hon äter nu ersättning utan kalcium. Orsaken till detta är ännu oklart, dem följer ett hormon i Selmas kropp som skulle kunna tyda på att hon har något malignt i kroppen men dem hittar inget. 

 

Selma har i nuläget ingen relation med sin pappa men hon har en underbar relation till min kille. En relation som jag aldrig trodde hon skulle ha med någon annan än mig och hennes storebror Olle. Sist men inte minst så vill jag tacka Olle för den fantastiska, omtänksamma och stöttande storebror han är. Är så tacksam för att Selma kom till oss! Hon berikar vår familj! 

  

 /Emelie Johansson/